lauantai 28. syyskuuta 2013

Barbie-kriisi

Olen kyllä noteerannut vuosi  vuodelta hullummaksi menevät ulkonäköpaineet.
Jo aikanaan 12-vuotiaana muistan miten kavereitten kanssa meikattiin discoihin. Farkkujen piti olla pillit, jalassa spaissareista tutut läskipohjakengät  joitten korko oli päätähuimaava ja  tukkakin oli itselläni  jo värjätty, kulmat nypitty. Silti kutosluokan  luokkakuvassa päälläni  oli Spice Girls  t-paita, ja rintojen kasvua odotettiin vasta 15-vuotispäiville.
Tämän päivän kahdentoista kesäset ovat tuskin nähneet kuukautisiakaan, mutta muutoin  näyttävät iättömiltä. Sellaisilta, ettet oikein tiedä onko henkilö  lapsenkasvoinen kolmekymppinen, vaiko pakkelilla kasvonsa rupsauttanut keskenkasvuinen. Osansa varmaan tekee teiniaikuisille  suunnatut pätkät, Gossip Girlit, Pretty Little Liars, ja  mitäs  näitä nyt onkaan..

Mutta, vaikka kuinka olin aikanaan varautunut perheen vanhimpien tyttöjen, nykyisin  jo liki parikymppisten, kriiseilyihin, tuli yllätyksenä tämän päiväinen, nuorimmaisen tytön elämänsä ensimmäinen ulkonäkökriisi. Miten ihmeessä voi suhtautua kolme-vuotiaan parkuun ulkonäöstä?? Olen lukenut  uhmasta ja  hakenut vertaistukea pottailuun ja pyytänyt apua unikouluun, selvinnyt jotenkuten tutti-vieroituksesta jne... Mutta kaiken tämän keskellä, en osannut varautua siihen, että vasta vauvarokosta selviämässä oleva yövaippoja käyttävä pikkuprinsessa  juoksee makkariin itkien "rumaa tukkaansa". Parkumisen oisi siis jotenkin vielä ymmärtänyt, jos oisin juuri pätkässyt puoli metriä  karvaa lyhyemmäksi, mutta kriisi  sai aikansa pikkutyttöjen leikkisetistä, jossa  oli kaikkea fööneistä saippuapaloihin ja leikkihajuvesiin. Tyttöni yritti aikansa käkertää tukkaansa muovisella  pienellä piippiraudalla, kunnes tajusi sen tekevän ei-mitään, ja tämän johdosta  alkoi  parkumaan miten hänen tukkansa on ruma. Ja mitkään valtakunnan sanat  eivät tahtoneet saada tämän  mieltä muuttumaan ja oloa helpottamaan.
Äitiys  on yhtä hämmennystä,  ja tuo oli yksi sellainen hetki taas. En  oikein osannut kuin olla ymmälläni ja pohtia, oliko moinen itkukohtaus normaalia pikkulasten kasvuprosessia, vaiko mistä tuo moisen kriiseilyn on oppinut? Ei meillä sentäs rumuutta ole koskaan itketty. Ainakaan muiden nähden.

Pisti väkisinkin miettimään miten  meni omat ulkonäkökriisi-historiani. Muistan ala-asteella, ehkä ekalla tai tokalla luokalla näyttäväni jotenkin erilaiselta. En rumalta, mutta jotenkin.. hassulta?
Neljännellä luokalla pidin itseäni jo melko rumana, vuotta myöhemmin leikkautin metrin tukkaa poies, kasvatin otsatukankin pois tieltä, aloin pukeutua massan mukaan. Kutosluokalla koin olevani liian  laiha, liian pitkä  ja nököhampainen. Samaa koin seiskaluokalla, ja kasiluokalla,  ja ysiluokalla... Plussana vielä lattarintaisuus. 15-Vuotiaana olin  siis vuoroin ylisosiaalista uhmakkuutta henkivät, vuoroin ihmisiä pelkäävä tyttö, joka oli eräällä tavalla rumuuden puolestapuhuja,  mutta itkisilti öisin  itsensä uneen. Syystä,  että tunsi olonsa rumaksi.
Tätä kaikkea jatkui  muistaakseni täysi-ikäisyyteen  saakka, kunnes tajusin   pelkän hymynkin kaunistavan ihmistä kummasti. Ja  kun hymyili, ja sai hymyjä takaisin, alkoi kasvot loistamaan samaan tahtiin mielen kanssa. Silmät on tosissaan sielun  peili, ja oma hyvinvointi näkyy melko pitkälle   ulospäin. Tämän  oppimiseen  meni itselläni liian monta vuotta, vaikka sittemmin aikuisenakin on riittänyt kriisiä muutamiin hetkiin, -kaikesta viisastumisesta  huolimatta.
Muistan raskautumiseni, ja sen, miten  mieli ei ehtinytkään mukaan siihen kaikkeen kropan  muuttumiseen. Tämä onkin sitten kokonaan jo toinen tarina, mutta   sanotaan nyt vaikkapa näin, että kun saa yllättäen massaa yli puolet elopainostaan lisää, tuntee olonsa kaikkea muuta kuin hehkeäksi. Ja  josko aiemmin  oli voinut olla  ylpeä pyykkilauta-vatsastasi,  sen  roikkuminen polvissa synnytyksen jälkeen oli syy muutamaankin itkuntäytteiseen iltaan;) Hullua. Ja  vahvana äitinä halusin toki kunnioittaa enemmän uuden elämän syntyä kuin siitä  maksettavaa kropan rapistumista, nauroin mie julkisesti omalle muuttumiselleni, mutta heikkoina hetkinä lukittauduin salaa saunaan itkemään.

Josko   minä jonkin tahtoisin lapsille opettaa, niin lojaaliuden ja rakastamisen lisäksi ennenkaikkea itsensä hyväksymisen. Toivon todella, että meillä kasvaa täyteen  kukoistukseensa niin pikkuprinsessat kuin prinssitkin, tietäen, että  oli ulkoinen habitus mikä hyvänsä, sisin ratkaisee, ja vanhemmat rakastavat aina. Ehdoitta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti