torstai 27. maaliskuuta 2014

Työmaatarinoita osa 3, Karjalanpaistista kännissä

Raksalle ajautuu vain juopot. Niin on sanottu, vaikka veikkaankin, että raksa vain  tekee monesta juoppoja. Koska vain raksalla  on ymmärrettävää  käydä lounaalla terassilla "lukemassa päivän lehdet", kuten meillä sanottiin, oli  liian helppoa jatkaa tuota lehdenlukua töitten päätteeksikin. Aamulla verstaalle  tai työmaalle on  raahauduttu kävellen eilisissä työvaatteissa ja arvotaan kuka saisi ajettua duuniauton pubin pihasta takaisin töihin. Olihan siellä  kaikki oleelliset työkalut mitäsinä päivänä tarvittaisiin. Niin, ja se aamupäivän korjaussatsi..

Vaikka tämänpäivän timpurit ja maalarit ovatkin ituruokahippeilijöitä entisajan urakoitsijoihin nähden, vallitsee työmailla silti tasapainottelu krapulan,  selviämisen ja humaltumisen välissä.
Itse asuin aina sen verran pitkällä työmaistani, ettei autotta kulkeminen tulllut kysymykseenkään, siinä oli varmaan osittainen pelastus joka esti liian pitkän lehden luvun työpäivän  päätteeksi. pitihän sitä vielä illaksi päästä autolla kotiinkin ja aamulla taas töihin!
Huonommin meni kerran yhdellä muurarilla joka tuli työmaalle työnjohtajan hakemana vain tunteja ennen työmaan luovutusta.  Taluttaen tuo tuotiin ovesta sisäänja äijä tuijotti  meitä ihmeissään, kunnes siirtyi tuijottamaan asuntoa ihmeissään.
"Muistatko? Olit täällä viime viikolla. Ja sinun PITI olla täällä myös eilen ja toissapäivänä..."
"Mkäh pvä ny o..?"
"Keskiviikko"
"Vhittuh.."

Tämän erikoisen ensitapaamisen  jälkeen työnjohtaja lähti, mitä ilmeisemmin  hakemaan muita juopuneita työntekijöitä toisille työmaille, ja meidän armoillemme jätetty  muurariparka lukittautui parvekkeelle kolmeksi vartiksi tutisemaan ja tärisemään. Askin poltettuaan tuo tuli hiestä märkänä sisään ja siirtyi vessaan puhumaan sujuvaa tanskaa. Tanskaa siksi, ettei äänestä päätellen voinut päätellä kummastako päästä ulostus tapahtui.
Vasta jälkeenpäin löysin vessan mielenkiintoisessa kunnossa. Sitä itteään (whatever it was..) oli pönttö roiskittu täyteen,  sekä lahjakkaasti onnistuttu rappaamaan myös vessanpöntön kannen sisempi puoli. En ihan oikeasti tiedä miten se on teknisesti edes mahdollista, mutta taitoa lienee vaatinut. Tai akrobatiaa, jota äijältä ei muutoin kyllä tahtonut löytyä. Laatatkin  vispasi kädessä kun niitä yritettiin kohdistaa keittiön välitilaan, ja laattoja hajosi kappaleiksi  enemmän kuin niitä seinälle päätyikään.
Kahvitauolla ärrällä  nähtiin duunikaverin kanssa miten meidän muurari-rappari-laattamies hoiperteli viereiseen pubiin. Siellä tuo viihtyi muutaman  pitkän tunnin, ja saapui silminnähden päihtyneenä takaisin  työmaalle kun meillä oli  jo loppusiivoukset  käynnissä. Kysyttäessä lounaan koostumusta, tuo mutisi vain nauttineensa maittavaa "Karjalaa...Paistia. Karjalanpaistia."

Ei ollut sinänsä suuri menetys kun karjalanpaistia yliannoksen nauttinut sammui perimmäiseen makkariin. Meillä alkoi vain pelastustyöt tämänvälitilalaatoituksenkin suhteen, sillä viina näemmä vie myös värinäön, koska siellä oli sulassa  sotkussa harmaita ja valkoisia laattoja. Pikainen korjausoperaatio keittiössä oli vähäistä, kun kollega näki kauhukseen  ikkunasta tarkastajan saapuvan työmaalle. Suurempi urakka oli maastouttaa sammunut kollega. Kasasimme paniikissa siis kaikki viimeiset työkalut ja tarvikkeet muuriksi juopon eteen, jotta äijä jäi seinän ja tarvikemäärän taa piiloon.  Kuorsaus ja korina peitettiin työmaaradiolla joka sijoitettiin jalkoihin ja nostettiin volyymillä kovaäänisemmäksi.
Se, että huomasiko tarkastaja ne sätkivät jalat maalipurkkien takaa, vai jättikö vain kohteliaisuuden vuoksi mainitsematta, jäi epätietoon. Veikkaan, että yksi työmaalle sammunut muurari oli sen firman pienempiä ongelmia, eikä näin ollen jaksanut hirmuisesti kiinnostaa tarkastajaa, joka halusi vain nähdä että työmaa valmistuu ajallaan.

Läpi meni. Sillä ehdolla että vessa siivotaan "siitä ällötyksestä, mitä se ikinä onkin."
Vedettiin pitkää tikkua, ja siivous osui omalle kontolleni. Siellä sitten oksennellessani omaa lounastani kuuratessani toisen  pyrstöyskiä, mietin vakaasti alan vaihtoa.

Mitä kollega joutui sitten tekemään? No, sen tehtäväksi jäi sammuneen muurarin saaminen ulos asunnosta.
En koskaan kysynyt, mutta oletan tuon vain vetäneen saappaan lahkeesta rapparin rappukäytävän puolelle ja sulkeneen sitten työmaan oven.

En koskaan nähnyt enää kumpaakaan. Mutta siitä tosin varmistuin, että se sammunut rappari työmaalla ei todellakaan ollut sen talon  suurempia ongelmia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti